איש אחד הזמין חבילה מעלי אקספרס.
מאחר והדואר היה פתוח רק בשעות שבהן הוא היה בעבודה, הוא ביקש מחברו ללכת לאסוף עבורו את החבילה. החבר התקשר בהמשך היום ואמר לו, "שמע, הבאתי לך את החבילה, אבל זה היה סיוט. היא שקלה כמעט טונה, בקושי הצלחתי להרים אותה!"
החבר אומר לו, "אוי, הבאת את החבילה הלא נכונה".
"למה אתה אומר ככה? אפילו לא ראית אותה עדיין!".
"נכון, אבל אני הזמנתי שרשרת יהלומים, ויהלומים לא שוקלים כל כך הרבה…"

המשל הזה, שהביא המגיד מדובנא, נאמר על פסוק בישעיהו: "לא אותי קראת יעקב, כי יגעת בי ישראל". אם אתה מרגיש שלהיות יהודי זה עול כבד בשבילך, סימן שאתה עדיין לא באמת מבין מה זה אומר. מי שחי חיים יהודיים מלאים ועובד את ה', אמור להתמלא עונג ושמחה. "לא אותי קראת יעקב"!

זה בדיוק מה שקורה לנו לפעמים: אנחנו מתאמצים, מזיעים, סוחבים משאות כבדים – ואז מגלים שבכלל לקחנו את החבילה הלא נכונה. אנחנו כל כך עסוקים ב"לעשות", שאנחנו שוכחים לשאול את עצמנו "למה אנחנו עושים?"

בפרשת השבוע משה רבנו מזכיר לעם ישראל את הברית שלהם עם ה'. הוא אומר: "אַתֶּם נִצָּבִים הַיּוֹם כֻּלְּכֶם לִפְנֵי ה' אֱלֹהֵיכֶם" – כולכם עומדים היום לפני ה'. זו לא סתם עמידה פיזית, אלא קריאה לעמוד ולבחון את עצמנו באמת, להסתכל פנימה ולשאול – האם אנחנו באמת מרגישים כעומדים לפני ה'? האם המעשים שלנו באים ממקום של חיבור אמיתי, או שאנחנו רק "סוחבים חבילות" של אחרים?

לקראת חשבון הנפש של ראש השנה והימים הנוראים, כדאי להכיר שני מושגים מעולם הניהול שיכולים לעשות סדר: חשיבה תוצאתית לעומת חשיבה מערכתית.
חשיבה תוצאתית מתמקדת בשורה התחתונה – מה השגנו, מה לא הצלחנו, כמה הרווחנו. זו הגישה ה"רגילה" לחשבון נפש: לספור הישגים וכישלונות.
לעומת זאת, חשיבה מערכתית מסתכלת על התמונה הרחבה. היא שואלת לא רק "מה קרה?", אלא "למה זה קרה?". היא בוחנת את התהליכים, את הסיבות העמוקות למעשינו ואת ההשפעות הרחבות של פעולותינו.

בחשבון נפש אמיתי חשוב לבדוק לא רק מה עשינו, אלא בעיקר למה עשינו את זה. האם פעלנו מתוך הרגל? מתוך לחץ חברתי? או אולי מתוך אמונה אמיתית ורצון פנימי? הדרך הנכונה לתיקון עוברת לא רק בתוצאות, אלא במיוחד בתהליכים שהובילו אליהן.

אם נעשה את זה, אולי נגלה שהחבילה שאנחנו מנסים להרים היא בכלל החבילה הלא נכונה. אולי במקום לסחוב ארגז כבד, אנחנו אמורים לאסוף קופסה קטנה מלאה ביהלומים – רגעים של משמעות, של שמחה, של חיבור אמיתי לעצמנו, לאנשים היקרים לנו, לעם ישראל, לקב"ה – לכל מה שבאמת חשוב?

הייתה לנו שנה קשה ומאתגרת. אחינו ואחיותינו עדיין שבויים במנהרות בעזה, וחיילינו מתכוננים לתמרון חדש בצפון. אולי השנה נפסיק להזיע על החבילות הלא נכונות, ונתחיל לשים לב ליהלומים הקטנים שכבר נמצאים אצלנו?

שבת שלום, שנה טובה ומתוקה לכולם
דרור יהב

אם אהבתם את הקטע אתם מוזמנים להצטרף לקבוצת הוואטסאפ שלי ולקבל תכנים מעניינים כל שבוע

 

Print Friendly, PDF & Email