אחרי שהכרנו את האצבע הראשונה – לימוד תנ"ך, הגענו לאצבע השניה – ההלכה. מהי הלכה? ההלכה היא הבסיס של החיים היהודיים, והיא מקיפה את סדר היום מהקימה בבוקר ועד השכיבה לישון, בימי חול, שבתות ומועדים, ביום ובלילה, בארץ ובחו"ל. ההלכה היא למעשה קיום פרטי המצוות ביום-יום במחשבה, דיבור ומעשה.

כשיהודי מקיים את ההלכה הוא מכניס את דבר הבורא, האינסוף ברוך הוא, לתוך החיים. זה מתבטא בדרך שבה אנחנו מתפללים, מברכים, אוכלים, הולכים לשירותים, מקדשים, עובדים ואפילו באופן שבו קושרים את השרוכים… ההלכה כוללת פרטים רבים שמאפשרים לנו לבטא את הקדושה האינסופית בתוך החיים הגשמיים. אם מתנתקים לרגע מהפחד והרתיעה שעלולה להיווצר כשרואים את אוסף הפרטים, יש בהלכה קסם מיוחד במינו. באופן אישי, אני הגעתי ליהדות דרך ההלכה, ועל כך אולי ארחיב בפוסט בהמשך.

מתחילים ללמוד

אז איך מתחילים ללמוד הלכה? הדרך הטובה היא ללמוד עם מישהו – רב, רבנית, אברך או כל אדם אחר – שיש לו/ה נסיון בהדרכה לחסרי רקע קודם. ומדוע זה דבר כל כך חשוב? מפני שכפי שכבר כתבנו, חוזרים בתשובה צריכים ללכת בהדרגה, לאט לאט ובשלבים איטיים. לפעמים חבר או רב שאינו מורגל בעבודה עם מתחזקים וחוזרים בתשובה עלול לתת הדרכות שהן אמנם נכונות מבחינה הלכתית, אבל שגויות ביותר מבחינה דתית ורוחנית למקום שאותו אדם נמצא בו.

אני ממליץ מאוד על הספר "פניני הלכה", שזמין גם כספר מודפס, גם באתר אינטרנט חינמי וגם כיישומון (אפליקציה). הספר מכסה מגוון רחב מאוד של נושאים, מתאים לבני כל העדות כאחד, והחשוב מכל – כתוב בשפה ישראלית מדוברת שקל להתחבר אליה ולהבין אותה. הנושאים שאני ממליץ להתחיל בהם הם: כיבוד הורים, שבת (שני כרכים), תפילה (וכרך מיוחד לבנות שבינינו על תפילת נשים), ברכות, אך אפשר להתחיל בעצם בכל נושא, לפי מה שמעניין אתכם. באתר תמצאו בצד שמאל תפריט נגלל ובו רשימה ארוכה של כל הנושאים. הרב מלמד מפרסם מדי שנה כרך בנושא חדש, כך שהסדרה ממשיכה להתעדכן ולשמור על רלוונטיות.

ההמלצה שלי היא ללמוד כל יום מספר סעיפים ("אותיות") בספר, באתר או באפליקציה, לפי הזמן הפנוי שיש לכם. אך חשוב לציין שכדי לשמור על קביעות, זו צריכה להיות כמות חומר שאתם יכולים להספיק גם בימים הכי עמוסים שלכם, כשיש לכם המון עבודה ועוד חתונה בערב. על ההספק היומי לא מוותרים! כדאי להתחיל עם 2-3 סעיפים ביום למשך שבוע, ואז לראות איך זה מרגיש לכם. הלימוד העקבי הזה, כמה שהוא ייראה לכם קטן וקצר, יאפשר לכם להתקדם בנושאים שלמים מהר מאוד. אתם כבר תראו…

ספרים נוספים: כרך "הלכה" בסדרת "סודות היהדות"; ילקוט יוסף (לספרדים) ; קיצור שולחן ערוך (לאשכנזים). אבל כאמור אני בעיקר ממליץ להתחיל עם "פניני הלכה".

מתקדמים

מרגישים שאתם כבר בקיאים ויודעים משהו בהלכה? הגיע הזמן לעלות למגרש של הגדולים. ואיך תעשו את זה? שולחן ערוך עם "משנה ברורה" הוא כיוון טוב. הספר "שולחן ערוך", מאת מרן רבי יוסף קארו, הוא ספר ההלכה הבסיסי שהתקבל בעם ישראל. הוא כולל ארבעה חלקים – "אורח חיים" (סדר היום והמועדים), "יורה דעה" (איסור והיתר), "אבן העזר" (משפחה) ו"חושן משפט" (בין אדם לחברו). אלא שהחיבור המקורי, שנכתב אי שם במאה ה-16 בצפת, כלל בעיקר את שיטת הפוסקים הספרדים. לשם כך צירף הרמ"א, רבי משה איסרליש, בן העיר קרקוב בפולין, את ההנהגות המקובלות אצל בני אשכנז בתוך אותו ספר. כך קיבלנו חיבור אחד שמתאים פחות או יותר לכולם.

אלא שמאז פרסום ה"שולחן ערוך" ועד ימינו נוספו עוד הרבה פירושים והערות, ולכן לקח על עצמו רבי ישראל מאיר מראדין, ה"חפץ חיים" (נפטר 1933), את הפרויקט הגדול של כינוס כל דברי הפוסקים עד זמנו בשפה קלה יחסית.

התוצאה היא פירוש "משנה ברורה" על השולחן ערוך, ספר יסודי מאוד שנלמד בכל בתי המדרש והישיבות בארץ ובעולם. המשנה ברורה אמנם נכתבה רק על חלק "אורח חיים", אחד מתוך הארבעה של השולחן ערוך, אבל זהו חלק שכולל הרבה מאוד הלכות הרלוונטיות לחיינו. למי שמרגיש מוכן לצלול למים, כדאי ללמוד את הספר בחברותא עם אדם מנוסה ובקיא בהלכה. תענוג מובטח…

הצעה נוספת למתקדמים היא סדרה שנקראת "צורבא מרבנן" (בעברית, "צרוב מאש תלמידי החכמים", כינוי לתלמיד שלומד מן החכמים). סדרה זו יוצאת בהוצאת מכון בעל שם זהה, והיא מציעה ספרים וחוברות הכוללים אוסף מקורות הלכתיים במגוון נושאים. היתרון של "צורבא" הוא שהם מביאים רק את המקורות העיקריים והחשובים ביותר, והם מופיעים כפי שהם בלשונם המקורית עם מעט פירוש ודברי הסבר מסביב. הסדרה נלמדת בשיעורים במגוון בתי מדרש, וכדאי מאוד להצטרף לשיעור כזה. אם אתם מחפשים אחד באזור המרכז, אני יכול להמליץ לכם.

ספרים מומלצים: משנה ברורה, סדרת צורבא מרבנן

מיטיבי לכת

רוצים עוד? אם אתם כבר ממש בקיאים בהלכה המעשית, אולי הגיע הזמן להגיע לשורשים. מעניין אתכם מה המקור להלכות? מנין הן באו? מדוע פסקו חכמים את ההלכה כפי שפסקו?

לשם כך ניעזר בחיבור "ארבעה טורים" (ובקיצור, טור) עם פירושו של מרן רבי יוסף קארו, הלא הוא ה"בית יוסף" (נכון, פגשנו אותו קודם. למעשה, ה"שולחן ערוך" הוא קיצור של החיבור "בית יוסף"!). הבית יוסף מביא על כל הלכה את מקורה בגמרא יחד עם רוב דברי הפוסקים הראשונים שעסקו בה ופירשו אותה, כך שאפשר לעקוב אחרי מקורה של כל הלכה מימי חז"ל ועד ימיו. זהו בהחלט פרויקט מדהים ושאפתני שאנו נהנים מגאוניותו עד עצם היום הזה, וגם עליו ראוי להרחיב מתישהו.

בנוסף, למיטיבי לכת כדאי ללמוד גם ספרי הלכה בני זמננו, הכוללים את ההלכות המעודכנות והרלוונטיות ביותר בנושאים כמו כשרות, טהרת המשפחה, שבת, מועדים, הלכות שבין אדם לחברו וכדומה. תוכלו למצוא רשימת ספרים לדוגמה באתר שלי תחת הכותרת "הספריה".

ספרים מומלצים: "ארבעה טורים", וכן מגוון ספרי הלכה בני זמננו (ראו ב"ספרייה").

כעת אפשר לעבור לאצבע השלישית ולהתחיל להכיר את התורה שבעל פה.

רוצים לדעת עוד? אתם צריכים את "רק מתעניין", ספר חובה לכל מי שמעוניין להתחיל ללמוד יהדות.

Print Friendly, PDF & Email