פרשת במדבר נקראת תמיד בסמיכות לחג השבועות, וכך גם נפסק בהלכה. כידוע, שבועות הוא חג מתן תורה, אך מה הקשר? פרשת "במדבר" מתארת את המפקד של בני ישראל ואת מניין הלוויים, לא בדיוק קשור למתן תורה, אפילו לא לגבינת מוצרלה…
נראה שהסוד הוא במילה *"במדבר"*.
זמן קצר אחרי שיצאנו ממצרים, התורה מתארת את הגעתם של בני ישראל להר סיני במילים הבאות: "בַּחֹדֶשׁ הַשְּׁלִישִׁי לְצֵאת בְּנֵי יִשְׂרָאֵל מֵאֶרֶץ מִצְרָיִם בַּיּוֹם הַזֶּה בָּאוּ *מִדְבַּר* סִינָי, וַיִּסְעוּ מֵרְפִידִים וַיָּבֹאוּ *מִדְבַּר* סִינַי וַיַּחֲנוּ *בַּמִּדְבָּר* וַיִּחַן שָׁם יִשְׂרָאֵל נֶגֶד הָהָר".
שלוש פעמים חוזרת המילה מדבר בפסוק אחד. על כך אמרו חז"ל: "אם משים אדם עצמו כמדבר זה שהכל דשין בו, תלמודו מתקיים בידו. ואם לאו, אין תלמודו מתקיים בידו". כלומר, אדם שזכה להתמודד עם מידת הגאוה ולזכור את מקומו האמיתי בעולם, זוכה לקבל את התורה בשלמות. המדרש גם מוסיף שהר סיני זכה שהתורה תינתן עליו לא מפני שהוא היה הגבוה שבהרים וחשב כי "מגיע לו", אלא דוקא מפני שהוא היה השפל והענו מכל ההרים. ללמדך שאפילו בדומם מתקיים תנאי הענוה…
סיפר הרב ישראל לאו: "זכורני מעשה שחוויתי עם אדם ידוע, שהזמין אותי פעם לשאת דברים במפגש אמנים אשר התקיים בדירת גג בשכונת יוקרה תל אביבית. באמצע ההרצאה החל אותו אדם להתקיף אותי על הדברים שאמרתי. הוא צעק והטיח בי שאני מדבר על דברים "שאבד עליהם הכלח", שנפסיק לקפוא על השמרים עם התורה המיושנת שלנו, שהגיע הזמן להכניס רפורמות ותיקונים בדת וכו' וכו'. הושלך הס בקהל וכולם ציפו לראות מה תהיה תגובתי.
פניתי אליו בשאלה: מה אתה עושה בחייך היום?
הוא השיב שבימים אלה הוא בעיצומה של הפקת סרט.
המשכתי לשאול, "באיזו מצלמה אתה משתמש?"
הוא זרק: 16 מ"מ, ציוד נפוץ באותם ימים.
"יפה", אמרתי. "עכשיו תאמר לי: מה פתאום מצלמה של 16 מ"מ? למה אתה לא מחליף ל-8 מ"מ?! אני חושב שהרבה יותר טוב להשתמש במצלמה כזו מאשר בציוד שאתה משתמש בו".
אותו אדם ענה לי: "כבוד הרב, עם כל הכבוד – אתה תעסוק בעניינים שלך, אבל בעניינים המקצועיים תשאיר לנו לטפל. אתה לא בקיא ולא מתמצא בזה, אז בבקשה אל תתערב".
"יש הגיון בדבריך" השבתי לו. "עכשיו תאמר לי: כמה שנים בחייך הקדשת ללימוד תורה? כמה זמן "התמחית" ביהדות, שאתה יכול לבוא ולהגיד שהלל ושמאי, רבי יוחנן בן זכאי, רבי עקיבא, רבי יהודה הנשיא ועוד מאות תנאים ואמוראים, לא ידעו מה טוב ליהודי, ודווקא אתה כן יודע?! גם לאחר מכן, במשך כל הדורות ישבו יהודים מפורסמים, כישרונות גדולים ממני וממך, אנשים שהיו בקיאים גם בהוויות העולם והנהיגו מאות ואלפי אנשים – אנשים כרש"י, הרמב"ם, רבי יוסף קארו, הגאון מוילנא, רבי יוסף חיים מבגדד, החת"ם סופר, החזון איש ועוד מנהיגים רבים לאלפים ולרבבות – אשר למדו בהתמדה יום ולילה במשך עשרות בשנים, ולא היתה להם כל בעיה עם התורה.
כיצד הם לא שמו לב למה שאתה "קלטת" מיד? כל ימיהם הם האמינו שמה שכתוב בתורה הוא אמת ויציב. הם ידעו כי זאת התורה לא תהא מוחלפת, וקבעו שאי אפשר לוותר אפילו על קוצו של יו"ד. אז איך אתה, שלא למדת אפילו שנה אחת מחייך, מעז לייעץ ולהביע דעה?!… מניין אתה יודע משהו על יהדות – מכמה שיעורי תנ"ך משוכתבים? מאי-אלו כתבות מגמתיות בעיתון, שנכתבו על ידי כמה בורים?!…"
התגובה שלו הפתיעה לא רק אותי אלא גם את הקהל.
הוא אמר בשקט: "אתה יודע מה, כבוד הרב, אתה צודק. אז תגיד לי, עם מה מתחילים? עם איזה ספר?"
לאחר שיקול דעת מהיר עניתי לו: יש רמב"ם מנוקד, "משנה תורה". פתח את הכרך הראשון, ספר המדע. שם תמצא את הלכות יסודי התורה, הלכות דעות והלכות תשובה. תתחיל לקרוא. לא תבין הרבה, אבל לא יהיה עמוד שלא תמצא בו לפחות שורה אחת שתדבר אליך. כשתגמור לקרוא תתקשר אלי, ונדבר הלאה…"
שבת שלום!
https://youtu.be/kcCVKTYZnpY
להצטרפות לסוכרייה לשבת: https://chat.whatsapp.com/KuCWvvS7D7f0Z0sCPKcMwO