איך מתפללים? במסורת היהודית יש שלוש תפילות ביום: שחרית, מנחה וערבית.
תפילת שחרית היא התפילה הראשונה של היום וגם הארוכה ביותר, ואיתה נתחיל. היא כוללת שישה חלקים על פי הסדר הבא, ונפרט בטורים הבאים על כל אחד מהם:
"קורבנות"
אלה הם פסוקים וקטעי תורה שבעל פה העוסקים במגוון תחומים, שמטרתם להכין אותנו לתפילה. חלק גדול מהם עוסק בעבודת הקורבנות, שכן כפי שהזכרנו, התפילות נקבעו כנגד הקורבנות. בתפילה אנו אמורים להקריב את החלק הבהמי שלנו – העצלות, הכעס, הגאווה והתאוות, על מזבח ה', ולאפשר לאור האלוקי להופיע בתוכנו.
- מנהגים: בחלק מבתי הכנסת אומרים את פסוקי הקורבנות יחד, ובחלקם כל מתפלל אומר אותם לעצמו, והחזן מתחיל בקול רם רק בקטע האחרון הנפתח במילים "רבי ישמעאל אומר…".
- מצב הגוף: אפשר בישיבה.
- כמה זמן: בערך 10-7 דקות.
- למי שרק מתחילים להתפלל: מותר לדלג בשלב זה על אמירת הקורבנות.
- תפילת נשים: לא חייבות.
פסוקי דזִימרה
בעברית: פסוקים של זמרה. אוסף פסוקים וקטעים מהתנ"ך, בעיקר מספר תהילים, העוסקים בנפלאות הבריאה, בגדולת הבורא ובאהבתו לעם ישראל. חלק זה מעביר אותנו בהדרגה מהעולם שבחוץ על טרדותיו, מתחיו ומטלותיו, אל עולם רוחני גבוה יותר. גדולי החסידות דרשו את המילה זימרה מלשון "לזמר קוצים", כלומר להמשיך את התהליך שהתחלנו בשלב הקודם ולנקות את חלקי הנפש הגסים, לרככם ולעדנם.
ברוב הנוסחים פסוקי דזמרה נפתחים במילים "הוֹדוּ לה' קִרְאוּ בִשְׁמוֹ", ואחריהם רצף פסוקים עד שמגיעים לברכת "בָּרוךְ שֶׁאָמַר" (במנהג אשכנז הסדר הפוך, קודם ברוך שאמר ואחר כך "הודו"). אחרי ברכה זו אסור לדבר עד לסיום תפילת העמידה. בהמשך אומרים את פרקי הסיום של ספר תהילים, מפרק קמ"ו ("אַשְׁרֵי יוֹשְׁבֵי בֵיתֶךָ" שנאמר שלוש פעמים ביום, ובו הפסוק החשוב "פּוֹתֵחַ אֶת יָדֶךָ וּמַשְׂבִּיעַ לְכָל חַי רָצוֹן") ועד פרק ק"נ, שמסתיים במילים "כֹּל הַנְּשָׁמָה תְּהַלֵּל יָהּ הללויה"; קובץ פסוקים מספר דברי הימים ומספר נחמיה המתחיל במילים "וַיְבָרֶךְ דָּוִיד אֶת ה'", ולבסוף את "שירת הים" ששרו בני ישראל לאחר חציית ים סוף. סיום פסוקי דזמרה בברכת "יִשְׁתַּבַּח".
- מנהגים: בבתי הכנסת הספרדיים נוהגים שהחזן אומר בקול את כל המזמורים, והקהל במקביל בלחש. בבתי כנסת אשכנזייםהחזן אומר בקול רק את הפסוק הראשון והאחרון של כל קטע, ואת השאר אומר כל מתפלל לעצמו.
- מצב הגוף: רוב פסוקי דזמרה נאמרים בישיבה, למעט הקטעים הבאים (תלוי במנהג): מברכת "ברוך שאמר" עד לאחר "מזמור לתודה", מ"ויברך דוד" עד סוף ברכת "ישתבח" (הספרדיםנוהגים לשבת לאחר "שירת הים").
- כמה זמן: ביום חול, אמירת פסוקי דזמרה נמשכת כ־20-10 דקות. בשבת אומרים קטעים נוספים שמאריכים את פסוקי דזמרה והם נמשכים כ־40-20 דקות, תלוי כמה סבלנות יש לכם ולחזן…
- למתחילים שרק מתחילים להתפלל: רצוי לומר את כל הקטעים. אם קשה או שאין לכם די זמן, אפשר להסתפק בברכת "ברוך שאמר", לאחר מכן "אשרי יושבי ביתך", ואז ברכת ישתבח. אם אפשרי לומר יותר, רצוי להתייעץ עם הרב או המדריך אילו קטעים חשובים יותר.
- תפילת נשים: לא חייבות.
מתוך הספר "רק מתעניין: יהדות בדרך שלך"